Karantén riport

Karantén riport sorozatunkban egyházközségünk munkatárait, képviselőit kérdeztük a járvány időszakában szerzett tapasztalataikról.

Az interjúkat folyamatosan közöljük. Az első riport alanyunk Rapcsok Györgyné, Margitka, aki a képviselő testületi munka mellett a karitász csoportunk önkéntese is.

Hogyan fogadtad az új helyzetet, amit a járvány kitörése okozott? Miben változott meg az életed, napirended ezalatt? 

Először egy kicsit meglepve és félve fogadtuk az új helyzetet, mivel főleg az idősekre volt igazán veszélyes, de miután a közelben nem nagyon hallottunk fertőzött emberekről, így félelmünk lecsillapodott. A napirendünk nem nagyon változott meg, mert ennek előtte is általában délelőtt intéztük a bevásárlást, postára menést és az egyéb elintézni valónkat. 

Milyen nehézségeid voltak ebben az időszakban? Mi volt a legnehezebb?

Nehézségeim még az elején voltak a korommal kapcsolatban, hogy ki milyen időpontban mehet a gyógyszertárba, boltba stb. De a problémáim idővel megoldódtak, megismertük egymást a polgárőrökkel is, és nagyon szívesen segítettek mindenben. Köszönet nekik! A legnehezebb az volt ebben az időszakban, hogy a lányomék nem tudták velünk tölteni a Húsvétot, Ők nagyon hiányoztak! 

Milyen örömökre tettél szert ebben az időszakban?

Mint, ahogy az előbb is említettem a polgárőrök segítsége kifejezetten jól esett! Egy kicsit nyugodtabb lett a mindennapi életünk és ez nekem nagyon jó volt! A legnagyobb öröm az volt számomra, hogy a lányomék Anyák napjára csak hazajöttek és itt voltak velünk!

Sikerült-e megtapasztalni ebben a helyzetben is az Isten gondoskodó szeretetét? Hogyan? 

Igen sikerült, mert Ő mindig velünk van és mindenben segít!

Mesélj arról, milyen módon alakult az Úrral való kapcsolatod? 

Az Úrral való kapcsolatom on-line történt. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Debrecen facebook oldalán minden nap élőben lehetett látni a szentmisét, közvetítette a nagyheti és a húsvéti liturgiákat is. Ezenkívül a Duna Tv is közvetített római katolikus szertartásokat és ezeket én megpróbáltam nyomon követni. Laci Atya is küldött e-mailben és Messengeren, hogy ajánl programokat, konferenciabeszédet, Élővíz stb. Természetesen ezt is amit lehetett követtem.

Van-e valami, amit szeretnél a későbbiekben is megőrizni a napi gyakorlatodból a járvány elmúlta után?

Ez az on-line kapcsolat nekem nagyon jó volt és szeretnék ezután is szentmisét megnézni, ha módom lesz rá!

Hogyan segített a hited megélni a járvány időszakát? Tudtál-e másoknak is útmutatást adni? 

A mindennapi imámba mindig belefoglaltam a vírusban szenvedők megsegítését, kértem az egész világ megmentését! Köszönöm Istennek, hogy csak ennyiben betegedtek meg és legyen Velünk továbbra is!

Fotó: Plébániai Archívum