Új zászlók a templomban

Az egyeki Római Katolikus Templomban 2011. november 12-én az esti szentmisében új zászlók felszentelésére került sor. Az új zászlók költsége Egyek hívő közösségének nagylelkű adományából jött létre.

Mit is jelentenek számunkra ezek a jelképek és miért fontos, hogy jelen legyenek az Isten házában?

A Vatikán zászlaja két egyenlő függőleges sávra oszlik, fele aranysárga, a másik fele fehér. A fehér sávban található a vatikáni címer. A pápai tiara alatt két kulcs, amely a mennyország kulcsait ábrázolja. A kulcsokat a pápai korona hátsó szalagja és egy vörös zsinór köti össze.
A magyar nemzeti zászló élénk színei közül a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reménységet jelképezi, közepén a címerrel.

A két zászló nemcsak a templom belső terének dísze, hanem mélyíti vallásos áhítatunkat, erősíti keresztény mivoltunkat és ugyanakkor kifejezi hazaszeretetünket is.

A zászlók felszentelését Rev. Chev. Papp László ChLJ plébános atya végezte, melyet megtiszteltek jelenlétükkel a debreceni Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend lovagjai. Vezetőjük lovag vitéz Haranghy Sándor ismertette a lovagrend történetét és bemutatta tevékenységüket. Ezt követően családias hangulatú agapén vettünk részt a plébánián, ahol közelebbről is megismerkedhettünk a vendégekkel.

Köszönjük Laci atyának, hogy lehetővé tette számunkra a találkozást.

Szincsák Sándor testületi tag

Kapcsolódó tartalom: Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend Szent Donát Kommenda