Otthon Biztonságban képzés

Otthon Biztonságban – Képzés indult az egyeki plébánián

Az “Otthon, biztonságban ” program november 29-én indult és öt alkalommal szerezhetnek ismeretet az érdeklődők Kövér Gábor vezetésével az alábbi témákban:

  1. A biztonsági, rendvédelmi, életvédelmi szervek ismertetése, elérhetősége. Mentők, tűzoltók, rendőrség hívása, szükséges információk megbeszélése, élesben történő gyakorlás.
  2. Hogyan védekezzünk a ma oly gyakran megjelenő csalók ellen? Miről ismerhető fel?  Mit kérdezzünk Tőlük? Mit figyeljünk meg rajtuk?
  3. Életmentés fontos ismeretei, gyakorlása. Mit tegyünk, amennyiben családunkban, vagy közelünkben valaki rosszul lesz?
  4. Karácsony előtti foglalkozás: Az ünnepeket hogyan használják ki a csalók, betolakodók?
  5. Internetes veszélyek, mobiltelefon használata.

Az első alkalommal alapvető egészségmegőrző és életmentő ismereteket sajátíthattak el a résztvevők. Szóba került a vérzések megállapítása, ellátása. A sebkezelés három fontos lépése: sebtisztítás, fertőtlenítése, illetve a vérzéscsillapítás. Az enyhe, felületi hajszáleres vérzéseket gyógyszertárakban kapható szerekkel (pl.: sebtapasz) mi magunk is kezelhetjük. A vérzések ellátásakor a sebre nyomó kötést kell helyezni. A seb folyóvízzel való kitisztítása és fertőtlenítő szerrel történő fertőtlenítése után minden esetben helyezzen steril gézlapot vagy mull-lapot a kötés vagy rugalmas pólya alá. Artériás eredetű vérzések esetén a nagyobb vérveszteség megakadályozása érdekében az úgynevezett artériás nyomópontokra egyidejűleg nyomást kell gyakorolni, és ezekben az esetekben a kötés átázása után nem szabad „nyomókötést cserélni”, hanem a már fenn lévő kötésre kell egy újabbat helyezni. Kisebb vágott sebek esetén elegendő lehet csak sebtapasz alkalmazása, de ha ezen mégis átszivárog a vér, nyomókötésre lehet szükség. Feltétlenül orvoshoz kell fordulni harapások, áramütés, fej-, szem- és csontsérülések, erősen beszennyeződött, mélyre hatoló vagy erősen vérző sebek esetén, továbbá, ha a sebbe idegentest kerül, vagy fennáll a vérmérgezés veszélye.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Erről is fontos ismeretek birtokába jutottak a képzésen résztvevők. A cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte rohamosan emelkedik, s ez alól hazánk sem kivétel. A 2004-es adatok alapján mintegy félmillió diabeteszes egyénnel számolhatunk Magyarországon. A kezelt betegek számának többszöröse lehet a fel nem ismert cukorbetegség. Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, sok vizet vive magával, innen a betegség neve. A cukorbetegnél tapasztalható eszméletvesztést okozhatja az anyagcsere összeomlása nagyon magas vércukorszinttel (hiperglikémiás kóma) vagy az erősen lezuhant vércukor-szint (hipoglikémiás kóma).

Mi a teendő égési sérülés esetén? Minden égés esetén a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés legalább 10-20 percen keresztül, amely a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja. Ha testünk felületét testhőmérsékletünknél jóval melegebb gőz, gáz, láng, forró tárgy (sütőlap, kályha), folyékony anyag (víz, zsiradék, kávé) éri, égés jön létre. Égést okozhat még maró kémiai anyag, valamint sugárzó hő is. Nagyon súlyos állapot jön létre, ha a teljes testfelület több mint 35-40 százaléka érintett, vagy ha légúti károsodás/égés is létrejött. Az égés tehát nemcsak a testfelszínre kiterjedő felületes folyamat, hanem az egész szervezetet érintő, több szinten is a sérült életét veszélyeztető betegség. Enyhébb, felületes (I. fokú) égést, forrázást általában háztartási balesetek okoznak, de ilyen a napsugárzás hatására bekövetkező “leégés” is. Ezek a felületes égések jól gyógyulnak, és ha nem érintenek túl nagy felszínt, általában nincs szükség orvosi ellátásra. Mint minden égés esetén, ebben az esetben is a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés, legalább 10-20 percen keresztül. Ha lehetőség van rá, távolítsuk el az égés feletti ruhadarabokat. A hűtést csak az érintett bőrfelületen végezzük! Ennek fájdalomcsillapító hatása is van, továbbá meggátolja a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is. Mindenképp fertőtlenítsük a sérülést, mert nagy a fertőzésveszély, végül fedjük be a sérülést valamilyen tiszta, nem szálasodó anyaggal – nem vattával, sem ragtapasszal! – ha rendelkezésre áll, legjobb a steril gézlap és kötszer. Célszerű égési kötszerek használata, amelyek azonnal hűtenek, fertőtlenítenek, fájdalmat csillapítanak és fedik a sebet.

Megtudhattuk azt is, melyek a legfontosabb lépések, ha valakinek a környezetünkben stroke-ja van. Az idő nagyon fontos tényező, így ha valakinél a stroke tüneteit észleljük, azonnal hívjunk a mentőt. A köznyelvben gyakran használt agyvérzés (más néven: stroke, szélütés) elnevezés egy kissé félrevezető, ugyanis a stroke-os betegek többségénél nem beszélhetünk semmiféle vérzésnél. A stroke tulajdonképpen az agy egy területének átmeneti vagy végleges vérellátási zavar, amely sok esetben az adott agyterület károsodásához vezet. A vérellátási zavar leggyakoribb oka valamelyik agyi ér elzáródása pl. vérrög következtében trombózis, embólia. A stroke az esetek többségében hirtelen alakul ki, de lassú, folyamatos funkciózavar is előfordulhat. Tünetei széleskörűek, az alábbiak külön-külön és akár együttesen is jelentkezhetnek: féloldali látásvesztés; végtagokra kiterjedő féloldali részleges vagy teljes bénulás, zsibbadás, vagy ügyetlenség; beszédzavar (érthetetlen, értelmezhetetlen mondatok); arc félre húzódása; kinyújtott nyelv ferdesége; szemhéj csüngése; kettős látás; látótér kiesés; szédülés; hányinger, hányás; zavartság; súlyos fejfájás; görcsrohamok; eszméletvesztés; súlyos esetben kóma vagy halál. A fenti tüneteket sok minden kiválthatja ezért mindig a legsúlyosabbra gondolunk.

December 13-án pénteken folytatódik a képzés. Témája a karácsony előtti biztonsági teendők és az ilyenkor előforduló veszélyek elhárítása lesz.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.