Karitász lelki nap

Nagyböjti lelkigyakorlat
Lelki töltődés 2023. 02. 25-én. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász önkéntesei közt mi is a nagyböjti lelkinapon vettünk részt Nyíregyházán.
A lelkigyakorlat elmélkedéseit Juhos Imre atya, a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia kisegítő lelkésze tartotta. Ferenc pápa szavait hozta az önkéntesek elé: “csak az tud vigyázni és segíteni másokon, aki előbb önmagára vigyáz és önmaga jól működik. Ezért fontos a helyes kereteknek a fölállítása, hogy a segítségnyújtás ne csapjon át keserű ízű élménnyé.” XVI. Benedek pápa gondolatain keresztül az igaz szeretet szívhez kapcsolódó viszonyát fejezte ki. Imre atya festői műveket hozott például Rembrandt a Tékozló fiú hazatéréséről, és  Az irgalmas szamaritánus című  festményeinek elemzésével rávilágított a minden embert megillető feltétel nélküli szeretet jogára,  valamint a megbocsátás fontosságára.
Az elmélkedések közti szünetekben gyónás lehetőséggel várt ránk az irgalmasság széke.
A testi eledelünk elköltése után mint  karitász társak egymás, az egymás helyzetének közvetlenebb megismerésére kiscsoportokba keveredtünk. Bemutatkozással, néhány bennünk lévő személyiségjegyek felfedésén keresztül ismerkedtünk.
Ezeken túl -házi feladatként- magunkkal vihettük a jó tulajdonságainknak felfedezését, erősítését. Lelki töltettel érkeztünk haza.”  a Karitász csoport