Jó Pásztor vasárnapja

Az utolsó kalapkészítő által készített csikós kalap
Jó Pásztor vasárnapja a papi és szerzetesi hivatások napja, felhívás, hogy imádkozzunk kitartóan az Úr aratómunkásaiért. A jubileumára készülő, Hortobágy szélén fekvő egyeki Szent József Plébánia hívei, plébánosukat nem csak imádságaikkal veszik körül, de évről évre a tájra jellemző pásztorviselet egy-egy darabjával is megajándékozzák. Kapott már pásztorbotot, kolompot, csikós gúnyát, pásztormellényt. Idén pedig egy kihaló félben lévő szakma egyik utolsó képviselője, a 2016-ban elhunyt Mihalkó Gyula, az utolsó igazi kalaposmester által készített hortobágyi csikós kalappal lepték meg egyházközségének tagjai Papp László plébánost.

Az egyik legrégebbi kézműves foglalkozásnak számít Balmazújvárosban a természetes alapanyagból – birka gyapjúból – való pásztorkalapok készítése. A kalapkészítés hagyománya a Mihalkó családban az 1800-as évekre nyúlik vissza. Magyarországon. A hortobágyi pásztorok hagyományos kalapjait, a naptól, hidegtől és esőtől védő fejfedőt, ma már egyedül a Mihalkó család készíti az országban.

A Hungarikum Bizottság 2016. június 17-én, Kisvárdán megtartott ülésén a „Az egész Magyarországon egyedülállóan a Mihalkó család által készített hortobágyi pásztorkalap, mint Magyarország emblematikus tájegységének védendő nemzeti kultúrkincse” bekerült a Magyar Értéktárba, mint kiemelkedő nemzeti érték. Mihalkó Gyula kalapkészítő népi iparművész a kalapkészítést édesapjától és nagybátyjától, Mihalkó Zoltántól tanulta meg, akinek az apja, de már a nagyapja is ezzel foglalkozott. Fejfedőket készített a környék lakói számára: hortobágyi kiskunsági pásztorkalapokat, továbbá süvegeket, paraszt és polgári kalapokat, néptáncos és szuvenír mini kalapokat. A népi iparművész címet 1999-ben, a Népművészet Mestere címet 2003-ban kapta meg.

Az egri szeminárium két kispapja, Szidor János III. éves és Mihajla Attila I. éves papnövendékek látogattak el ezen a hétvégén plébániánkra, hogy bepillantást nyerjenek a vidéki egyházközség életébe és tanúságot tegyenek hivatásukról. Az egyházközség világi elnöke és a Rózsafüzér Társulatok vezetői őket is köszöntötték, és további imádságos támogatásukról biztosították, kívánva számukra az erőt és bátorságot azon az úton, amelyre Krisztus a Jó Pásztor elhívta őket.

Papp László
plébános

Fotó: Papp Ágoston