Egy nagy családi szeretetvendégség adventben

Ez év adventi időszakában – a szokásostól eltérő módon- került megrendezésre a „Tegyük szebbé 20 család karácsonyát” címet viselő hagyományos plébániai segély-akciónk.

E téli délutánon, december 14-én – kapcsolódva a Családok Évéhez, valamint egy közösségfejlesztő célt szolgáló pályázat keretén belül- az egyeki Szent József Plébánia, Papp László plébános, és a katolikus oktatási intézményünk igazgatója Kirilla Pál azokat a családokat hívta terített asztal mellé, ahol több gyermeket nevelnek, akik igent mondtak az életre, és elfogadták a gyermekeket Isten ajándékaként. Vendégként köszönthettük Bódi Györgyöt, Gyuri bácsit, aki a projekt lebonyolításában vállal segítő szerepet. Szolgálatuk köszöneteként sekrestyésünk, az egyházközségünk képviselő testületi tagjai, ministránsai, további egyházszolgái és övéik most a fehér abrosz terítékénél találkozhattak.

A gyülekező zenés forgatagában Barkóczi Zoltán zongorajátékával biztosította a rendezvény kellemes zenei hátterét. A gyermekek felé a szülők, nagyszülők, barátok – olykor örömtől könnyes szemmel-, átölelő karjuk melegét nyújtották. Laci atya köszöntőjéből megfogalmazódott, hogy a szívünkben hordozott szép alapokat a felszínre hozva élhetünk Istennek tetsző életet. Az alkalmat megtisztelve, lelkiismeretes óvodásaink és iskolásaink a szülők és a pedagógusok felkészítésével, műsorral is készültek: A Csiribiri és a Csipkebogyó néptáncegyütteseink vidámságot hoztak közénk a tánctudományuk bemutatásával. A négy gyertya meséjét is igazi gyermeki tiszta szívvel adták elő, a remény gyertyájával pedig közös énekünk kíséretében ragyogott fel a két adventi gyertya fénye. Egy kedves testvérpár, Cintia és Zsanett Móra László: Karácsonyi Csengő c. versét mondták el, majd Cintia csengő hangján egy Téli menüettet énekelt. Elhangzott néhány ajándékötlet, amelyek nem kerülnek pénzbe… Ilyen többek között néhány szép dal, melyeket Petró Dalma – művészeti iskolánk énektanára- színvonalas előadásában, csodálatos hangjával egy csokorban adott át nekünk. ”És mindenben szeretettel lenni!”

Vacsoránkat asztali áldással fogyaszthattuk el. Közkedvelt volt a kínálat: csontleves, hagyományőrző töltött káposzta, somlói galuska, gyümölcs és szaloncukor menüből választhattunk. Kisebb-nagyobb gyermekek kézműves tevékenységbe is csatlakozhattak, például rajzolhattak, színezhettek, nyomdázhattak stb. Hogy kinek, s melyik „összetevővel” sikerült egyénileg szebbé tenni az ünnepi készületet?

Hála legyen Istennek, hogy Belőle fakadóan valamennyien részesei lehettünk az estének. A jelenlévők tekintetét, mosolyukat látva, kedves szavaikat, a meghitt beszélgetéseket hallva, a gyerekek önfeledt játékát követve, a családok köszönetét kifejező visszajelzésekből érezhetően nagyon meghatározó a személyes találkozás, és lényeges, hogy a közösség egy Tőből fakadóan együtt lehetett. Hajas Pálné Erika édesanya így fogalmazott: „Egyházi, családi este-közös ima, közös ének, játék, minden, ami családi és szeretetteljes”

A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével EFOP-1.3.7-17-2017 pályázat keretében valósult meg a rendezvény.

Pappné Fekete Mónika

Fotó: Bódi Viktor