Cikluskövetést oktatók országos találkozója és szakmai napja

Cikluskövetést oktatók országos találkozójára és szakmai napjára érkeztünk a Billings csapattal 2018.11.24-én a Budai Irgalmasrendi Kórházba. Én, mint leendő Billings-módszer oktató vehettem részt az eseményen. Schaffler Ágnes és Schaffler Orolya szervezésében a személyes találkozás tapasztalatcseréjén egy célért gyűltünk össze: a reproduktív egészségmegőrzéssel, a természetes családtervezés, a természetes fogamzásszabályozás terjesztésének fontosságáért.

Egymás megismerésére a találkozót egy rövid bemutatkozással kezdtük. Minden résztvevő elmondhatta magáról a legfontosabb információkat, a nevét, hogy honnan érkezett, mi a foglalkozása, hogyan találkozott a ciklusvezetés módszerével, és az hogyan befolyásolja az életét, illetve egyéb lényeges, – a témát érintő- mondandóját is megoszthatta a többiekkel. A jelenlévők szakmájukat tekintve sokszínű képet mutattak, pl. védőnő, pedagógus, gépészmérnök, gyógypedagógus, nőgyógyász, szülész, fogorvos, asszisztens, műtősnő stb. is képviseltetve volt.

Különböző elnevezésű módszerek képviselői adták át a jelenlévőknek a tevékenységeik tartalmát, előnyeit, nehézségeit, terveiket.

„A Billings Ovulációs Módszer a fogamzásszabályozás természetes módszere. Feladata az autentikus Billings Ovulációs Módszer® oktatása és terjesztése, amely segít a várandósság természetes úton történő elérésében vagy elkerülésében, illetve a női egészségi állapot figyelemmel kísérésében. Segítségével megtanuljuk felismerni a méhnyak által termelt nyákot, amely testünk természetes jelzése a termékeny időszakról.” Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ vezetőjének bemutatójában hallhattunk a sokrétű működésről: előadás, oktatás, családi életre nevelés, jegyes oktatás, képzések, házasoknak szerevezett lelki nap, életvédő kiállítások, a Billings CSALÁD hírlevelével, Életvédő konferenciákkal, Billing-baba albummal egyre szélesebb körben ismertetik meg a módszert, és kísérik figyelemmel a követőit. A BOM nehézségei közé sorolható: pl. az elavult módszerek hatása, korábbi negatív tapasztalatok, a nyitottság hiánya (előítélet, közömbösség), ismerethiány, fogalomzavar, téves pearl-index, kevés oktató, Hogyan lehet eljutni az emberekhez?- kérdés, anyagi nehézségek. A Billings tervek a következők: oktatóhálózat kiépítése, könyv kiadása, szakmai anyagok fordítása, alapképzés lelkipásztoroknak, szakmai napok, továbbképzések, cigánypasztoráció. Bővebb információt a billings.hu oldalon és az oktatóktól is kaphatnak az érdeklődők!

A Termékenység és Tudatosság Egyesület is bemutatkozott, ők a test hőmérsékletét is mérik a nyák megfigyelése mellett. Gyermekeknek szóló tankönyvükből és munkafüzetükből is tájékozódhat az ifjúság. Országosan kb. 10 fő oktatójuk tevékenykedik, számukra a német központtal való kapcsolattartás jelenti a nehézséget. Tervezik az oktatóképzést.

Creighton Módszernek Magyarországon 6 oktatója van, ők hosszú ideig foglalkoznak a párokkal, a képzési idejük 1 év. A Creighton alapja a NaPro Technológiának, avagy a Természetes Fogantatás Tudományának, ennek lényege a ciklus helyreállítása (hormonális, sebészi) és pontos követése mellett a spontán fogantatás lehetőségének maximális kiaknázása.

Az angol FEMM a kivizsgálásokat és kezeléseket összefoglaló módszer, szintén természetes cikluskövetésen alapszik, célja saját testünk megértése, hogy a nők felismerjék egészségük hormonális jeleit.

Egy helyi szülész elmondása szerint fontos az adott módszer használhatósága. Kell, hogy az orvosok nyitott füllel továbbképzéseken vegyenek részt a természetes szülés kapcsán. Véleménye szerint az egész természetes gyógyítás kiinduló alapja legyen oki terápia, ami a probléma gyökerét keresi, ne pedig tüneti kezelés kapjunk.

A Keresztény Családi Centrum (KCSC) Koordinációs Központ vezetője vázolta pl. a gyermekáldás elősegítésében végzett napi összetett munkájukat. A bizalom kialakulását eredményező beszélgetésből, anamnézistől kiindulva, elfogadott protokoll szerint speciális területeken kezdik meg a kezelést ( pszichológia, pszichoterápia, nőgyógyászat, andrológus, endikrinológia, diabetológia, haematológia, immunológia…)

Örömhír, hogy egyre több szakorvos, nőgyógyász, szülész, endokrinológus stb. csatlakozik a természetes megfigyelésen alapuló „gyógymódhoz”, és az oktatókkal együttműködve, – a kivizsgálást megkönnyítő- a nők által vezetett ciklusképet ábrázoló táblázatokat értékelve tudnak segíteni. Szakorvosok előadásában betekintést nyerhettünk a nők, a házasok, a gyermekáldásra váró párok keresztény szemléletű intézményes ellátásának folyamatába. Nagyszerű lehetőség, hogy a témában, a következő évben ingyenes orvosképzés indul kb.30 magyarországi orvossal!

A továbbképzések, az oktatóképzések tényéből következtetve van folytatás, és lesz fejlődés! A természetes családtervezés mai modern módszerei mind azokra a tényekre támaszkodnak, amelyeket a Billings Ovulációs Módszer® kidolgozói 1953-tól kezdve fedeztek fel. A Billings-módszer használójaként, és leendő tanítójaként bízom a módszer terjedésében, és társaimmal munkálkodunk is azon. Ez az, amit minden nőnek tudnia kell!

A szakmai találkozót követően a folytatás tervezésével búcsúztunk el egymástól…

Pappné Fekete Mónika