Betlehem-készítők kiállítása Egyeken

„Otthont a Kisdednek” című pályázat során született pályamunkák kiállítására került sor 2019. december 4-én az Egyeki Szent János Katolikus Általános Iskola emeleti aulájában.

Megtisztelték rendezvényünket figyelmükkel és az adventi készületből ajándékozott időjükkel sokak. Iskolánk diákjai és szüleik, nagyszülők, településünk polgármestere és a község kulturális intézményének vezetője mellett egyházközségünk tagjai, és lelki vezetőnk is jelen voltak a kiállítás megnyitóján. Az iskola pedagógusai és vezetői szíves szóval, nyitottsággal és finom falatokkal, jó forró teával is gondoltak a vendégekre.

Szám szerint 31 betlehemi jászol született a felhívásunkra a 17 osztálytól. A bevontak köre is várakozáson túl sikeres volt, hiszen nem csak a szülők, pedagógusok, de osztálynagyik, barátok, szülők kézműves barátai is bekapcsolódtak az alkotásba. Településünk apraja-nagyjának, fiataljának, és szépkorújának keze munkája, lelkesedése is mind hozzáadódtak a produktumokhoz.

Bizton mondhatjuk, hogy az iskola falain túl is hatással volt az otthonépítés gondolata a mi kedves jövevényünk számára. Isteni gondviselés munkálkodott végig a pályázat gondolatának megszületésétől kezdődően, a mai beteljesedésig, kiállításunk megnyitójáig. A kulcs az igazi cél ez volt: a külső otthon megteremtése közben, bennünk, a szívünkben is hagytuk megszületni Jézust, a Messiást. Mi más magyarázhatná különben ezt a sok csodát, színt, formát melyek itt láthatók? Úgy gondoljuk, méltó ez a kiállítási anyag arra, hogy megőrizzük hosszú távon.

Éppen ezért gondoltunk arra, hogy átadjuk hivatalos oltalmazásra is településünk hozzáértő és gondoskodni tudó vezetőinek, hogy ne legyen szétszóródva, elrejtve a véka alá, hanem egy állandó kiállítás méltó megjelenítőjeként legyen hozzáférhető sokaknak ott, ahol az ő bölcsességük szerint ennek helye van. Köszönetre méltó vezetésünk, egyházunk, kollégáink, szülők, gyermekek, zsűri tagok, minden segítőnk.

A megnyitó műsorban egy vers és egy téli menüett melengette meg bensőnket és hozta közelebb az ünnepet. Nyilvánossá tettük a kiállítást. Tanítási napokon 14 és 16 óra között a nagyközönség számára látogatható december 20-ig, akkor lesz az ünnepélyes eredményhirdetés is.

Ezzel párhuzamosan egyházközségi és nagyközségi közös tevékenység, együttműködés eredményeként készül a település frekventált helyén, éttermünk előtt a kültéri betlehemünk. A pénteken kezdődő idősek karácsonyára a szorgos nagyjászol építők is szeretnék megörvendeztetni a lakosságot a szent család látogathatóságának megteremtésével.

Igazi advent, várakozás van szíveinkben. Jöjj el Uram!

Az esemény a társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével címet viselő EFOP-1.3.7-17-2017-00296 pályázat támogatásával valósult meg.

Farkas Éva tanító

Fotó: Bódi Viktor