Az egyeki vándorbölcső lakói

Egyházközségünk 2018-as jubileumi évében újabb vándorunk indul útjára, egy bölcső. A szent kereszttel is ékesített vándorbölcső helyi megálmodója Tóthné Varga Gizella volt, aki immáron harmadik gyermekének adhatott életet. Az ő családja, a Pappszauna Kft., és a Szent Ferenc karitász csoport által gyűjtött egyekiek adományából elkészült Egyek vándorbölcsője, amely Ferencz Mihály és Mucza Flórián asztalosok keze munkáját dicséri.

A bölcső mindannyiunké, saját „házi” bölcsőnk! Célja, a régi kor hagyományának felelevenítése, amikor a kisbabákat még bölcsőben ringatták, és a kicsik ringatója több nemzedéken keresztül családról családra járt. A bölcső köztünk is megkezdi vándorlását, hogy hirdesse az új élet tiszteletét, és nyugalmat adjon a gyermekeknek, szeretetet, örömöt a családoknak.

Szeretnénk közreadni azoknak a családoknak a tapasztalatait, akiknél hosszabb-rövidebb időre otthonra talált a vándorbölcső.

  1. Tóth Anna Janka

Tóth Anna Janka édesanyja írása nyitotta meg a vándorbölcső naplóját. A következő szavakkal:

„Minden élet egyedi és megismételhetetlen. A gyermek a legcsodálatosabb ajándék, és egyben a legnagyobb felelősség is. Megtisztelve érzem magam, hogy én írhatok először ebbe a naplóba, ami a vándorbölcső útját kíséri végig. A legelső lakója, használója TÓTH ANNA JANKA, 2018.05.21-én, 03 óra 57 perckor jött világra, spontán hüvelyi szüléssel. A Szent Imre Egyetemi Kórházban Budapesten. Súlya 3850 gramm, és 56cm hosszú volt. Édesapja neve: Tóth István, foglalkozása ács, állványozó, 43 éves. Édesanyja neve: Tóthné Varga Gizella, foglalkozása laboratóriumi analitikus, 39 éves.

Testvérei: Tóth István Levente, született: 2004.04.04. 14 éves; Tóth Petra Bianka, született 2007.08.15, 11 éves. Lakcíme: 4069 Egyek, Zrínyi Miklós út 71/A

Keresztelésének ideje: 2018. június 24, Keresztelő Szent János születésének napján. Keresztelésének helye: 4069 Egyek, Fő tér 26. Szent József Plébánia / Fő tér Templom. Keresztelő pap neve: Papp László plébános. A mi kis Anna Jankánk Billings baba, amit elsősorban a gondviselésnek köszönhetünk. Valamint Laci atyának, aki meghívott minket a Billings előadásra, amit Egyeken tartottak, és az előadóknak, Lukács Krisztinának és Lukács Lászlónak.

A vándorbölcső kifejezetten pozitív hatással volt a mi Anna Jankánkra. Könnyedén elringattuk benne. Az is előfordult, hogy olyan sokáig aludt benne, hogy nem volt szívünk felébreszteni. Így a nappaliban hagytuk, és majd csak az éjféli szoptatáskor csempéztük be a saját kiságyába. Nagyon jó, hogy egyszerre többen is bekapcsolódhatunk a ringatásba. Mivel a bölcső alsó és felső részén is van erre lehetőség. Sokat kukucskált az oldalán kifelé, és mosolyt csalt az arcunkra az a gyönyörű, fénylő szempár, amely ránk tekintett.

Kívánom, hogy minden kisbaba, aki birtokba veszi a vándorbölcsőt, sok nyugalmat, örömöt és szeretetet adjon a családjának!”

„Hiszen te formáltad a bensőm, s anyám méhében te szőtted a testem.
Dicsőítelek téged, mert olyan csodálatosan alkottál, s tudom jól, milyen csodálatos minden műved.
Létem nem volt titokban előtted, amikor a föld ölén rejtve formálódtam.
Még alakot sem nyertek tagjaim és szemed már látott engem.
Könyvedben már minden fel volt jegyezve rólam: napjaim már eltervezted, mielőtt egy is eltelt volna belőlük.” /Zsolt. 139 13-16/

  1. Bodnár Károly

„A vándorbölcső második lakója, használója: Bodnár Károly

A mi drága kisfiunk: 2018.07.22-én, vasárnap, hajnali 3:45-kor jött világra spontán hüvelyi szüléssel, Debrecenben a Kenézy Gyula kórházban. A vártnál 1 hónappal született hamarabb, de így is szép súllyal, 3400 grammal és 53cm-el. Nehéz, hosszú út vezetett idáig, de sikerült. A nevét az apukája után kapta, kérés sem volt, hogy más nevet adjunk neki, hisz ő így a VI. Károly a családfán. A Károly régi magyar személynév, a török eredetű karul, karvaly madárnévből származik. Már a középkorban azonosították azonban a germán eredetű német Karl névvel, mivel ennek a latinosított Carolus formája, az – us (latinosított) végződés nélkül hasonlóan hangzott, mint a magyar név. A germán név jelentése: szabad (férfi) legény. Női párja Karola. Névnap: november 04.

Második gyermekként érkeztem, születtem a családba. Van egy nővérem: Bodnár Kata, aki 2013. május 23-án született. Édesapám neve: Bodnár Károly (1980. 12. 02.); Édesanyám neve: Bodnárné Kovács Katalin (1984.12.21.) Lakcímünk: 4069 Egyek, Zrínyi Miklós utca 26.”

„Azért mert szerettek, jöttem a világra. S lettem új fény, csillag, szülők boldogsága. Szeressetek engem igaz szeretettel! A kincsetek vagyok, pici kincs, de Ember.”

„ Álom, álom édes álom nyugodj az én szempillámon, s még zárva lesz a szemem, légy mellettem Jóistenem!”

“A bölcső az egész családra jó hatással volt. Anyaként nagyon jó, szívmelengető érzés volt a bölcsőben ringatni a drága kisfiunkat, aki oly édesdeden aludt el benne sokszor. Katának a felvigyázó testvér szerepében is jó érzés volt, és szerette ringatni álomba szenderedő kisöccsét. Apa, amikor csak tehette be-benézett a szobába, s gyönyörködött a bölcsőben alvó édes kicsi fiában.

Ezekkel az érzésekkel és gondolatokkal adjuk tovább, hogy mások is éljék át a bölcső adta szívmelengető érzéseket, hozzon z ő kisbabájuknak is békés álmokat!

Köszönettel a Bodnár család 2018.08.24.”

  1. Kirilla Léna

Szia! A nevem Kirilla Léna. Én vagyok a vándorbölcső 3. „lakója”. Az adataimat itt találod:
Édesapám neve: Kirilla Pál
Édesanyám neve: Makula Anita
Születési hely: Debrecen, Klinika

Mivel beszélni még nem tudok, (írni meg pláne nem ), így anyukám segítségével továbbítom neked élményeimet.

Az egész úgy kezdődött, hogy 5 hetes koromban apukám hazahozta ezt a csodálatos „szerkezetet”. Nem tudtam mi lehet, de – mint mindenre – nagy izgalommal tekintettem rá.  Először fura érzés volt a megszokott kiságy helyett egy másikban feküdni, de pár nap után megszoktam. Sőt! Megszerettem!

Hogy miért?

  • kényelmes és meleg volt
  • „fura” mozgásának köszönhetően, szinte mindig elaludtam benne
  • anya és apa mindig ott voltak körülöttem, hiszen mint utólag rájöttem, ők végezték ezt a mozgást, amit ringatásnak neveztek
  • olyan volt, mintha apa pocakjában lennék, mert apa kibélelte.

A szüleim azt mondták, ez egy különleges bölcső. hiszen meg van szentelve, bár ezt még nem tudom mit jelent. Azt is mondták, hogy ezt nem csak én fogom használni, ezért igyekeztem minden percét kiélvezni. Mivel anyukám és apukám kezdetben bölcsőt akart venni nekem kiságy helyett, „Isteni gondviselésnek”  tartották, hogy ezáltal mégis megkaptam.

„Ha van még valami tiszta
Ezen az elveszett világon,
Azt máshol nem találom,
Csak a lányom szemében látom.” (Ákos)

Sokat aludtam, mosolyogtam és beszélgettem benne, igaz ezt még senki nem értette. Délutánonként, mikor kicsit nyűgösebb voltam, itt sokkal könnyebben megnyugodtam.

Sok fotó készült erről az időszakról, ezeken az oldalakon láthatsz belőle párat. Remélem következő lakó, te is hasonlóképpen fogod magad érezni benne. Szeretettel ölellek:

A D.2018. Szent András havának, Katalin napján. Léna

  1. Hajas Pál

2018. szeptember 24-én megérkezett Hajas Pál, második gyermekünk, aki a Palkó becenevet kapta. Isten kegyelméből teljesen egészségesen látta meg a napvilágot.Már kisfiunk születése előtt tudtuk, hogy elindult egy nagyszerű kezdeményezés községünkben, vándorbölcső jár házról házra, felidézve őseink hagyományát, a gyermekek bölcsőben való ringatását. Hozzánk 2018.  november 25-én érkezett meg a várva várt ringató. Palkó először meglepőnek találta, hogy mélyebben fekszik benne, mint a kiságyban, de nagyon hamar megszerette, sokat aludt benne.

„Isten azért adta nekünk az álmot, hogy átkukucskálhassunk a másik oldalra.” (J. E. Agualusa)

A keresztség szentségében 2018. december 25-én részesült. Az alábbi képen már Isten gyermekeként látható. Luca számára is újdonság volt ez a csodás kis bölcső, ha testvére nem volt éppen benne, a babáit is ebben altatta. Szívből örülünk, hogy mi is használhattuk, reméljük, hogy minden családnak annyi örömteli pillanatot szerez majd, mint nekünk. Köszönjük szépen a lehetőséget!

Szeretettel: a Hajas család

„Kezdő szülőként nagy vágyakat dédelgetünk a gyerekeinkkel kapcsolatban: legyen sikeres, népszerű, zseniális. Aztán ahogy múlnak az évek, ezek az igények valami jóval mélyebb vággyá alakulnak. Legyen boldog.” (Keith Stuart)

„Tudom, mindenütt így van ez a nagyvilágon,
ha egy kisgyerek megszületik.
Mert a kisgyerek egyszer felnő,
s talán sikerül neki,
hogy a könnyeket nevetéssé,
a gyűlöletet szeretetté,
az ellenségeket barátokká változtassa.”  (Cserháti Zsuzsa – Édes kisfiam)

Pappné Fekete Mónika

Fotó: Magánarchívum